Dnes je Streda 13.12.2017. Meniny má Lucia, zajtra Branislava. Zobrazit celý kalendář »
 
 

Pivo. Viete si ho správne vychutnať?

Publikované dňa 12.04.2017 od Majk

Pivo  osviežuje chuťové poháriky ľudí viac než 6000 rokov a k ospevovaným nápojom ho zaradil už Epos o Gilgamešovi. Aby ste si ho vychutnali, potrebuje správny pohár na pivo a ešte niečo...

Znalec sa nezaprie

. Aj pri pive však existujú pravidlá degustácie a preto by si každý znalec zlatého moku mal osvojiť aspoň základné zásady. Primárne hodnotíme vzhľad, penu, farbu, vôňu a nakoniec samotnú chuť piva. Pri 347 čuchových receptoroch a schopnosti rozoznať desaťtisíce vôní, je už samotné priloženie krígľa k tvári zážitkom. Pri siedmich „Celzioch“ zo seba vydá maximum a dole hrdlo steká priam samo.

Najlepší z najlepších

Žiadne odvetvie nie je bez zlatej špičky a tú v oblastí pív predstavujú najdrahší mohykáni, ktorých cena prevýši aj fľašu luxusného koňaku. Najväčší boháči hasia smäd pivom Antarctic Nail Ale.  Cena za pollitrovku vyskočila na 800 dolárov. Bolo vyrobených len 30 fliaš a použitá voda pochádzala priamo z Antarktídy. S fľaškou v ruke tak neochutnáte len osviežujúci mok, ale pivo, ktoré si vychutnávali vládcovia Egypta viac ako 1300 rokov pred našim letopočtom.

Synergia chutí

K najoverenejšou kombináciou je horkastú chuť piva hasiť slanými syrmi. K pivám plzenského typu sa hodia mierne kyslasté a bylinné syry. Pozor, aby ste k ľahkému pivu nepodávali ťažšie syry, ktoré zastrú jeho jemné príchute. Pšeničné pivo skvele chutí s mozzarelou a ležiak znesie aj plesnivé syry. Pivo je ideálne aj k mäsu a preto medzi šlágre v kombinácii patrí sviečková, dobrý stejk, alebo kultové české vepřo, knedlo, zelo a k tomu jedno orosené, „národné“. Zapíjať jedlo pivom nie je prehrešok a okrem chuti podporuje aj trávenie, takže, ako sa vraví: „Na zdravie!“

Doplnky k pivu a perfektné vychytávky pre každého chlapa nájdete na: http://darceky.eiffeloptic.sk