Dnes je Streda 13.12.2017. Meniny má Lucia, zajtra Branislava. Zobrazit celý kalendář »
 
 

Ochutnajte najlepšie čokolády sveta

Publikované dňa 12.04.2017 od Majk

Na pulte každého obchodu nájdeme sladké more čokolád, ale tú pravú, skutočnú a najlepšiu na svete, určenú pre arabských šejkov a miliardárov v obchodných reťazcoch nemajú. Najlepšie čokolády sveta už roky kraľujú chuťovým pohárikom a prinášajú skutočný luxus v podobe tabuľky čiernej lahôdky.

Len pravá je dobrá

Vráťme sa tritisíc rokov dozadu a nájdeme originálnu chuť mexických kakaových bôbov, kde Aztékovia prvý raz dokázali pripraviť pochutinu podobnú čokoláde. V okolí fenomenálneho Machu Picchu si pochutnávali na novom vynáleze prví a dnes sa podarilo čokoláde dobyť svet. Hoci to skutočne najlepšie treba objaviť a naplno prežiť. Tie najcennejšie kakaové bôby Criollo pochádzajú aj dnes z pravých mayských oblastí a na svete sa z nich vyrába iba 10% čokolád a pri týchto kúsočkoch rozhodne nie je cena, čo vás poteší. Ich výnimočnosť spočíva v menšej horkosti, zato vysokej aromatickosti.  Ak pôjdeme hľadať pôvod asi 80% čokolád, narazíme na kávovníky Forastero, mohutnejšie a výkonnejšie, tým pádom lacnejšie, no s inou a chudobnejšou skladbou chutí. Zvyšok je pomerom týchto dvoch odrôd. Prečo sa ale uspokojiť s málom, keď si môžeme siahnuť na pochúťku skutočne exkluzívnu? Pri pravej čokoláde, ktorá sa začína až pri viac než 70% kakaa totiž vystúpi chuť naozajstných bôbov a môžeme si vychutnať tie exotické chute, lákavá a nepoznané, pochádzajú z druhého konca zeme. Mliečne, či nebodaj biele a margarínové čokolády sa totiž na tej skutočnej iba priživili.

Domáca výroba

Čokoládový priemysel sa rozbehol plným prúdom a chrlí tabuľky rovnako rýchlo, ako čínsky závod digitálky. Tá pravá chuť je ale uzavretá v skutočne skvostných čokoládových tabuľkách a bonbónoch. Za najlepšiu čokoládu sveta je tak menovaná L.A. Burdick. Pravá, každá jedna s láskou pripravená. Kto chce kúsky tejto čokolády na jazyku, musí zájsť do USA a pripraviť si na jednu porciu aspoň 30 dolárov. Zážitok? Slabé slovo. Dokonca pripravujú aj rôzne príchute, ktorým ale chýba akýkoľvek umelý extrakt. Všetko v nich je prírodné. Od vanilky, cez koreniny a samozrejme extra bôby.

Stavte na exotiku

Medzi labužníkmi je momentálne trendy čokoláda s rôznymi príchuťami. Karamel, pomaranč, banán, mango, exotika od výmyslu sveta. Expertom medzi najlepšími čokoládami sveta je Vosges Chocolates. Ich výnimočnosť spočíva vo francúzskej príprave lahodnej čokolády a svetových chutí. Silný základ ponúka od orieškov, cez skutočné kúsky ovocia asi všetko, aj preto patrí do prvej desiatky toho najlepšieho na svete. Mimochodom Francúzsko a kulinárske zážitky podčiarkuje aj tretí čokoládový výber v podobe Richart Paris. Francúzky majster založil svoju spoločnosť už v roku 1925 a odvtedy  dve generácie držia to najlepšie kakao v krajine. Majú monopol na výrobu najlepšej čokolády na Seine a v rámci romantickej večere je kúsok tejto výberovej čokolády pod Eiffelovkou rozhodne najlepší dezert. Nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre atmosféru romantiky, pretože pravá čokoláda, tá je lepšie afrodiziakum ako francúzska čipka.

Najkvalitnejšie čokolády nájdete na: http://zdravie.eiffeloptic.sk/